|
|
Naast het
gegeven van slechte opname uit de
voeding, komt steeds meer naar voren dat de
hoeveelheden vitaminen en mineralen in de
voeding veelal te
laag zijn (o.a. uit TNO onderzoek). De ADH:
aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (of RDA: Recommended
Dietary Allowance),
die de reguliere voedingsleer aanhoudt, zijn
vaak veel lager dan de
hoeveelheden die de orthomoleculaire voedingsleer adviseert. De reguliere voedingsleer gaat ervan uit dat de
ADH in principe 2x de
minimale dosis is en dus in sommige gevallen de maximale
dosis. Dat geldt waarschijnlijk niet
voor b.v. vitamine C
omdat we dan aardig in de problemen zouden
komen. De ADH van vitamine C is 70 mg. Volgens het
voedingscentrum zit er 50 mg vitamine
C in een sinaasappel. We zouden dus de ADH voor vitamine C al
overschrijden als we de
door het voedingscentrum aanbevolen
hoeveel fruit zouden nemen.
Gezondheid
voor een optimale
gezondheid worden voor het ondersteunen en reguleren van de
stofwisselingsprocessen van het
lichaam, vitaminen, mineralen en sporenelementen
essentieel genoemd.
Ze zijn noodzakelijk voor het normaal functioneren van het
lichaam. Niet alle vitaminen kunnen door het lichaam
zelf worden aangemaakt,
vitamine C is
hiervan
een bekend voorbeeld. Wel
kunnen de meeste vitaminen en mineralen goed door het lichaam worden opgenomen.
Voor een voldoende
opname van
vitaminen en mineralen is men
afhankelijk van de dagelijkse voeding. Indien de dagelijkse
voeding niet toereikend is, kan
het nodig zijn om supplementen te gebruiken.
Voedingsstoffen :Vitaminen
Vitaminen
werken met elkaar samen en komen
vaak samen in
voedingsmiddelen voor. Vitaminen worden in de regel via de
voeding opgenomen. Sommige kunnen ook door bacteriën in de dikke
darm worden aangemaakt,
zoals vitamine
K en een aantal B vitaminen.
De orthomoleculaire deskundigen
stellen dat vitaminen in principe veilig en
niet of
nauwelijks toxisch zijn. Alleen sommige in vet oplosbare vitaminen
kunnen zich ophopen
in het lichaam, de Hypervitaminose, waardoor ze stoornissen kunnen veroorzaken. Na het
staken van de toediening zullen deze symptomen weer verdwijnen. De orthomoleculaire voedingsleer gaat er vanuit dat het
gevaar van een tekort groter is dan de dreiging van een
'overdosis'.
|
|
|